Het plaatsen van glasblokken

 • Geplaatst op
 • Door G. Gesman
 • 18

"hoe plaats je glazen bouwstenen?" Metselen van glazen bouwstenen en lijmen met profielen.

Vaak krijgen wij de vraag "hoe plaats je glazen bouwstenen?"

Dit kan eigenlijk op 3 manieren.

1. Prefab af fabriek een complete wand in een sparing zetten. (Alleen bij kleine elementjes zelf te doen)
2. Metselwerk ter plaatsen waar de wand moet komen. (dit is zelf te doen als u een beetje handig bent en de basis principes van het metselen weet.
3. Lijmen met lijmstrips. Ideaal voor de doe het zelvers onder ons.

We lichten de 2 manieren uit die u makkelijk zelf kunt verrichten:

Metselen van glazen bouwstenen:

Glazen bouwstenen zijn van glas. De glazen bouwstenen moet u zien als vulmateriaal. De stenen mogen niet belast worden. Glazen bouwstenen dienen vrijstaand in een sparing geplaatst te worden. Bij metselwerk in een binnen-buiten situatie raden wij u aan om een koudgewalst u-profiel te plaatsen waar de glazen bouwstenen in verwerkt moeten worden. Er zijn standaard profielen te krijgen met de afmeting 40-80-40 en de afmeting 50-100-50mm. Bij 80mm dikke stenen gebruikt u 80mm brede profielen en bij 100mm de 100mm brede profielen.

Het aanzicht van de wand is als volgt: eerst 40mm van het profiel, dan 10mm van de voeg, en dan de maatvoering van de glazen bouwsteen. Dus de glazen bouwsteen valt niet in het U-profiel!

Zodra het profiel rondom gesteld staat in het werk, kan u beginnen met een vilt en een rugvulling in het profiel te zetten. Dit zorgt er voor dat de wand enigzins kan werken en niet hecht met de naastliggende constructie.

Maak de glazen bouwsteen mortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Begin vervolgens met het plaatsen van de glazen bouwstenen. Zorg er voor dat de mortel niet te droog is, en ook zeker niet te vloeibaar. De voegkruisjes zijn bij het metselen een makkelijk hulpmiddel om een voeg van 10mm te krijgen. Ook zorgen de voegkruisjes er voor dat het gewicht van de glazen bouwsteen de mortel onder de steen niet wegdrukt. Gebruik wapening tussen de voegen. Gebruik hiervoor altijd verzinkte wapening en geen murfor. Metsel net zo lang door tot u een hoogte heeft van ca. 1 meter. Laat dit drogen tot u weer met de volgende lagen begin. Als de gehele wand staat draait u de voegkruisjes uit de voegen. Het binnenste gedeelte van het kruisje blijft zitten in de wand.

Als alle voegkruisjes verwijderd zijn kan u gaan beginnen met het afvoegen van de wand. Zorg er voor dat u voegmateriaal niet te lang op de stenen zelf laat zitten. Maak dit schoon met een stoffer en vochtige spons. 

Succes!Lijmen met lijmstrips 

Lees voor het lijmen van de glazen bouwstenen de gebruiksaanwijzing door die meegeleverd is bij de lijmpakketten. Deze staat op de doos en in het formulier in de verpakking.

Alvorens u een aanvang maakt met het verlijmen van de glazen bouwstenen dient u te controleren of alle stenen onbeschadigd zijn.

Zorg ervoor dat de ondergrond geschikt is om de profielen te verlijmen. U plaatst de profielen met montage kit, en begint vervolgens met het opbouwen van de glazen bouwsteen wand. Vaak worden de lange profielen toegepast voor de horizontale voegen en de kleine kortere strips worden gebruikt voor de verticale voegen. U dient de profielen niet volledig in de lijm te zetten. Alleen op de punten waar de strip de steen raakt is meer dan voldoende. Indien u lijm tekort komt kan deze bijbesteld worden via de webshop van www.glasblok.nl

Bouw door tot ca 1 meter hoogte. Laat de wand vervolgens uitdrogen. Als de wand volledig is uitgedroogd kan de wand afgevoegd worden of afgekit worden met een materiaal naar keuze.

Als u een vrijstaande wand of douchewand maakt kan u op de kopse kant gebruik maken van eindstenen of rvs-afdekstrips. Hierbij sluit u de wand op in een mooi frame van rvs.

Reacties

 1. George Gesman George Gesman

  Beste heer Meinen,
  De situatie ken ik niet precies waardoor het voor mij moeilijk is om iets te adviseren. Normaal gesproken worden de beloopbare glazen bouwstenen in het beton gestort. Op deze manier kan er een complete vloer gemaakt worden (eventueel met cassettes), welke daarna op de juiste ondergrond gelegd kan worden. Als u meer informatie wenst, dan svp even een mailtje met uw idee/tekening doormailen naar ons adres: info@glasblok.nl
  Met vriendelijke groet,
  Glasblok.nl

 2. j,k Meinen j,k Meinen

  Hoe moet ik glas plaatsen op de vloer? is dat direct op de tegelvloer of moet er een frame tussen waar de stenen opkomen ?

 3. George Gesman George Gesman

  Geachte heer Douwe,

  Een glazen bouwstenen douchewand kan gemetseld of gelijmd worden. Voor meer informatie svp even bellen of langskomen.

 4. Douwe Douwe

  Binnenkort gaat ik de badkamer aanpakken en nu wil in glasblokken en celbetonblokken combineren in een scheidingswand. Moet deze dan gemetseld worden of kunnen deze gelijmd worden?

 5. George Gesman George Gesman

  Als de wand op de vloer staat en aansluit op een wand, dan kan er gewerkt worden met het lijmpakket. Rondom kan er eventueel gekozen worden voor afwerk strips.

 6. hans hans

  Is voor een losstaande douchewand van 120X120 het gebruiken van de lijmset(s) voldoende of raad U mortel/metselen i.c.m. wapening aan?

 7. H.Rongen H.Rongen

  geachte heer, als de glazen wand van ca. 5 vierk.meter klaar is moet deze dan nog helemaal afgevoegd worden(bij lijmen bv.)per blok
  bvb dank

 8. George Gesman George Gesman

  U kan deze wanden maken met het lijmsysteem, of deze wanden vermetselen. Bij het vermetselen kan de wand met glijankers en/of wapeningsstaal voldoende stijf gemaakt worden door ijzer in de voegen te plaatsen.

 9. visser visser

  Beste,

  In jullie voorbeelden staat ook een douche wand afgebeeld. Deze douche wand heeft een inloop met afronde stenen. Omdat hierbij deze wand ook niet aan de bovenzijde is voorzien van een U-profiel, vragen wij ons af hoe word deze is verankerd en stabiel staat.

  Mvg
  Fam Visser

 10. George Gesman George Gesman

  Geachte heer Smolenaers,

  U moet de glazen bouwstenen zien als een vulmateriaal. Net als normaal vensterglas kunnen ook glazen bouwstenen niet belast worden van bovenaf. Er zal rondom de glazen bouwstenen een stalen kader geplaatst moeten worden, waar achteraf de glazen bouwstenen in gezet worden. Dit kader kan gemaakt worden van koud-gewalste U-profielen.

 11. Johan Smolenaers Johan Smolenaers

  Beste,

  Bij een doorlopende tuinmuur, wil ik einde tuinmuur een carport met houten balklaag en mastiekdak maken.De verhoging van de tuinmuur tpv.de carport met glazen bouwstenen.De bovenste laag weer metselwerk want ik wil geen boeiboord maar aluminium platdakrandafwerking.
  De overspanning is 2600mm hoh kolom.Hoogte glasbouwsteenwand ca.400mm hierop weer metselwerk 7 lagen.Kan metselwerk op de glazen bouwsteen doorbelast worden via de staalligger?

  Met vriendelijke groet,
  Crampas Nederland b.v.
  Johan Smolenaers

 12. George Gesman George Gesman

  Beste Melvin,

  Het beste is om vooraf een u-profiel te plaatsen waar de glazen bouwstenen in gemetseld worden. Op dit profiel kan dan het bad geplaatst worden en komt het gewicht niet direct op het glas.

 13. melvin melvin

  geachte

  is het mogelijk om op een muur van glasblokken een ligbad van 170x70
  te laten rusten
  zo ja,wat heb ik hier voor nodig

  met vriendelijke groet
  melvin

 14. George Gesman George Gesman

  Geachte heer Huijgens,

  Deze strips zijn er alleen voor stenen van 190x190x80mm uit de basic collectie.

  Met vriendelijke groeten,
  www.glasblok.nl

 15. David Huijgens David Huijgens

  Geachte,

  Bestaan deze lijmstrips ook voor glasblokken van 240x240?

  Met vriendelijke groeten,

  David

 16. George Gesman George Gesman

  Geachte heer Visscher,

  Bij het metselen gebruikt u uitsluitend mortel, wapening en voegkruisjes.

  Bij het verlijmen gebruikt u de kant en klare plastic strips en bijgeleverde kit die bij het pakket zit. Deze pakketten zijn geschikt voor stenen van 190x190x80mm.

  Met vriendelijke groeten,
  Glasblok.nl

 17. H.Visscher H.Visscher

  Een duidelijke uitleg hoe te werken.
  Een ritje naar de toonzaal zal zeer nuttig zijn om vooral de eind montage te bekijken.
  Niet helemaal duidelijk is het verschil in metselen en lijmen.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden