Het plaatsen van glasblokken

  • Geplaatst op
  • Door G. Gesman

"hoe plaats je glazen bouwstenen?" Metselen van glazen bouwstenen en lijmen met profielen.

Vaak krijgen wij de vraag "hoe plaats je glazen bouwstenen?"

Dit kan eigenlijk op 3 manieren.

1. Prefab af fabriek een complete wand in een sparing zetten. (Alleen bij kleine elementjes zelf te doen)
2. Metselwerk ter plaatsen waar de wand moet komen. (dit is zelf te doen als u een beetje handig bent en de basis principes van het metselen weet.
3. Lijmen met lijmstrips. Ideaal voor de doe het zelvers onder ons.

We lichten de 2 manieren uit die u makkelijk zelf kunt verrichten:

Metselen van glazen bouwstenen:

Glazen bouwstenen zijn van glas. De glazen bouwstenen moet u zien als vulmateriaal. De stenen mogen niet belast worden. Glazen bouwstenen dienen vrijstaand in een sparing geplaatst te worden. Bij metselwerk in een binnen-buiten situatie raden wij u aan om een koudgewalst u-profiel te plaatsen waar de glazen bouwstenen in verwerkt moeten worden. Er zijn standaard profielen te krijgen met de afmeting 40-80-40 en de afmeting 50-100-50mm. Bij 80mm dikke stenen gebruikt u 80mm brede profielen en bij 100mm de 100mm brede profielen.

Het aanzicht van de wand is als volgt: eerst 40mm van het profiel, dan 10mm van de voeg, en dan de maatvoering van de glazen bouwsteen. Dus de glazen bouwsteen valt niet in het U-profiel!

Zodra het profiel rondom gesteld staat in het werk, kan u beginnen met een vilt en een rugvulling in het profiel te zetten. Dit zorgt er voor dat de wand enigzins kan werken en niet hecht met de naastliggende constructie.

Maak de glazen bouwsteen mortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Begin vervolgens met het plaatsen van de glazen bouwstenen. Zorg er voor dat de mortel niet te droog is, en ook zeker niet te vloeibaar. De voegkruisjes zijn bij het metselen een makkelijk hulpmiddel om een voeg van 10mm te krijgen. Ook zorgen de voegkruisjes er voor dat het gewicht van de glazen bouwsteen de mortel onder de steen niet wegdrukt. Gebruik wapening tussen de voegen. Gebruik hiervoor altijd verzinkte wapening en geen murfor. Metsel net zo lang door tot u een hoogte heeft van ca. 1 meter. Laat dit drogen tot u weer met de volgende lagen begin. Als de gehele wand staat draait u de voegkruisjes uit de voegen. Het binnenste gedeelte van het kruisje blijft zitten in de wand.

Als alle voegkruisjes verwijderd zijn kan u gaan beginnen met het afvoegen van de wand. Zorg er voor dat u voegmateriaal niet te lang op de stenen zelf laat zitten. Maak dit schoon met een stoffer en vochtige spons. 

Succes!Lijmen met lijmstrips 

Lees voor het lijmen van de glazen bouwstenen de gebruiksaanwijzing door die meegeleverd is bij de lijmpakketten. Deze staat op de doos en in het formulier in de verpakking.

Alvorens u een aanvang maakt met het verlijmen van de glazen bouwstenen dient u te controleren of alle stenen onbeschadigd zijn.

Zorg ervoor dat de ondergrond geschikt is om de profielen te verlijmen. U plaatst de profielen met montage kit, en begint vervolgens met het opbouwen van de glazen bouwsteen wand. Vaak worden de lange profielen toegepast voor de horizontale voegen en de kleine kortere strips worden gebruikt voor de verticale voegen. U dient de profielen niet volledig in de lijm te zetten. Alleen op de punten waar de strip de steen raakt is meer dan voldoende. Indien u lijm tekort komt kan deze bijbesteld worden via de webshop van www.glasblok.nl

Bouw door tot ca 1 meter hoogte. Laat de wand vervolgens uitdrogen. Als de wand volledig is uitgedroogd kan de wand afgevoegd worden of afgekit worden met een materiaal naar keuze.

Als u een vrijstaande wand of douchewand maakt kan u op de kopse kant gebruik maken van eindstenen of rvs-afdekstrips. Hierbij sluit u de wand op in een mooi frame van rvs.